Бакалавърски и магистърски програми за дуално обучение на студенти се

...
 Бакалавърски и магистърски програми за дуално обучение на студенти се
Коментари Харесай

Създават бакалавърски и магистърски програми за дуално обучение на студенти

 

Бакалавърски и магистърски стратегии за дуално образование на студенти се планува да бъдат основани в идващите месеци.

Това е заложено в Плана за възобновяване и резистентност, в който една от дейностите, обвързвана със студентските практики, е ориентирана към откриване на такива стратегии във висшите учебни заведения. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на бизнес закуска с представители на Американската комерсиална камара по случай 120 години от установяването на дипломатически връзки сред България и Съединени американски щати. Това оповестиха от пресцентъра на МОН.

В нея участваха и министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев, както и заместник-министри от министерствата на нововъведенията и растежа, на енергетиката и на стопанската система и промишлеността.

Проф. Цоков  разясни, че бизнесът може директно да се включи в основаването на образователните стратегии и стандартите за образование на студентите, които ще се образоват дуално. Министерството на образованието и науката ще разчита на помощ в тази тенденция и от страна на Търговско-промишлените камари на Австрия и на Швейцария, уточни министър Цоков. Той им благодари по тази причина, че години наред работят за влизането на дуланото образование в българските професионални гимназии.

МОН планува промени, които са ориентирани към по-тясна връзка на образованието с практиката и с бизнеса. Една от тях е за смяна на образователното наличие и на неговото структуриране, тъй че учениците да образуват умения и компетентности, а освен да възпроизвеждат познание. „ Разбираме, че това ще бъде една доста сериозна и продължителна промяна, само че тя ще увеличи и качеството в нашето учебно обучение “, изясни проф. Цоков.

Голяма опция за осъществяване на тази политика е идното създаване на STEM кабинети в учебните заведения. Над 2240 учебни заведения към този момент подадоха своите концепции за обособяването на такива центрове в техните здания, заяви проф. Цоков. „ Когато тези центрове се изградят, ще се промени методът, методът, концепцията на преподаване в българското учебно заведение. Ще може да се преподава просвета и математика взаимно от учителите по другите образователни дисциплини. Ще може учениците дружно в границите на планово основано образование да реализират съответни на практика действия ”, сподели още проф. Цоков. По думите му след 2026 година тези STEM центрове ще могат да бъдат мястото за директна връзка на учебното обучение с практиката и бизнеса.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР